Tőzsdei tudás

Ezt a cikket néhány beszélgetés ihlette. Időről időre előjön a kérdés, hogy milyen különbségek lehetnek tőzsdei tudás és tudás között.  Amikor én azt mondom, hogy megtanítalak kereskedni, akkor azt mondom, hogy átadom az eddigi tapasztalataimat és megtanítom a technikákat, amelyet én is alkalmazok.

Összefoglalom, hogy mit jelent az irányított oktatás az én nézőpontom szerint. Hogy mit jelent az, hogy egy nálad sokkal tapasztaltabb kereskedő oktatja a tőzsdei tudást. Hogy miért van az, hogy 10-ből 9 ember, aki azt állítja, hogy van tapasztalata a kereskedésben, valójában fogalma sincs arról hogyan lehetne sikeres. Kezdjünk bele:

Youtube, mint tőzsdei oktató mester

Minap volt egy beszélgetésem, ahol azt az érvet kaptam, magammal szemben, hogy minden fent van az interneten. Miért kellenék én? Erre egy kérdéssel tudtam volna válaszolni: Mennyi profitot értél el az elmúlt egy évben?

tőzsdei tudás

Nem ezt tettem. Nézzük miért van szükség egy profi és tapasztalt oktatóra:
1) Irányított tudás a legfontosabb. Megnézhetsz 1000 videót, elolvashatsz 1000 könyvet, viszont ez jelentéktelen lexikális tudás lesz az agyadban. Egy kvízműsorra szépen fel lehet így készülni, a tőzsdézésre nem.
Lesz információ a fejedben, még az is lehet, hogy nálam is többet fogsz papír alapon tudni, viszont az a tudás mit sem ér, ha nem tudod mikor, hol és hogyan használd.
2) Nem mindegy hogyan van felépítve a folyamat. Az iskolában is először olvasni tanítanak meg és csak utána lesz kötelező olvasmány feladva. Általában az autodidakta tanulás össze vissza kapja az információkat és ezeket képtelenség sorrendbe rakni annak, aki nem ért a tőzsdei kereskedéshez.

Elméleti és gyakorlati tőzsdei tudás

A gyakorlati tudás fontossága. Nem elég megtanulni valamit, hanem tudni kell alkalmazni is. Sok embernek van jogosítványa, viszont kevesen vezetnek le egy életet baleset mentesen. Fontos, hogy amit megtanulsz kezd el gyakorolni és alkalmazd. A gyakorlati oktatásom az egyik olyan érv, amiért élvezik a tanulást velem a tanítványaim. Az elmélet mit sem ér, hidd el nekem. Az egy nagyon kis szelete a siker tortájának.
Még egy jogosítványos példával élve: Hiába tanulod meg melyik tábla mit jelent, hogy melyik pedál mire való, attól még nem tudsz autót vezetni.

Amikor valaki véget nem érő tanulási folyamatba kezd, ennek mindenképpen a szeme előtt kellene, hogy lebegjen.

tőzsdei tudás

Tőzsdei tudás és pszichológia

A harmadik és talán az egyik legnagyobb segítség az a tapasztalat. Ha ránézek egy kereskedő néhány lezárt pozíciójára és látom mellette a technikai elemzést is, ami miatt elindította a kereskedést, akkor megmondom, hogy mi volt a baj, ha nem jött össze a tréd. A több, mint 10 éves tapasztalatot nem lehet néhány könyv elolvasásával helyettesíteni.

Minden tanítványom demo számlán gyakorol és dokumentálja a kötéseit. Látni akarom mi alapján, miért nyitott és zárt kereskedéseket, mert így tudok hatékonyan segíteni. Általában a sikerhez egy új szemlélet, új gondolkodás és nagyfokú fegyelem kell. Egészen addig csináljuk a gyakorlást, ameddig azt nem látjuk, hogy az elmúlt 3 hónap nyereséggel zárult. Ez az a pont, amikor azt mondom, hogy megérett a kereskedésre valaki.

Emellett, amit kevés embernél látok, az az egyszerűségre törekvés. Sokszor mutatnak nekem az interneten elérhető tőzsdeguruk “elemzései” és kérdezik a hátterét. Sajnos a legtöbb esetben azt kel mondanom, hogy valószínűleg aki készítette az sem tudja, hogy pontosan mit kellene kiolvasnia az elemzéséből.

Természetesen hosszú távon te magad leszel a sikerednek a kovácsa. Egy működő technikát, működő gondolkozást, működő hozzáállást meg tudok tanítani mindenkinek, viszont ez önmagában nem garancia a sikeredre! A siker hosszú távon az a tőlem megszerzett tudás és Te magad egyvelege lesz.