Tőzsdei alakzatok

Minden egyes nap sok millió befektető kereskedik tőzsdei eszközökkel világszerte, több milliárd Dolláros forgalmat generálva. Éppen ezért lehetetlen megtudni a különböző befektetők motivációit és céljait. A tőzsdei alakzatok viszont adnak egy rálátást a nagy képre, és segítenek különböző jelzéseket beazonosítani a jövőbeli árfolyammozgásokra vonatkozóan. Biztosan mindenki hallotta már azt a megállapítást, hogy a történelem ismétli önmagát. A tőzsdei alakzatok teóriája pontosan ezen alapszik, mivel a beazonosítható alakzatok folyamatosan visszatérnek a különböző termékek grafikonján, újra meg újra ugyanazt a mozgást előrevetítve.  Például amikor a piaci hangulat pozitívról negatívra vált egy ismert alakzat kialakul a grafikonon, mielőtt a befektetők elkezdenének masszívan eladni. Természetesen a tőzsdei alakzatok nem jelzik előre 100%-ban a jövőt, hanem egy valószínű folytatást mutatnak.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló, és legnépszerűbb alakzatokat, amelyek elengedhetetlenek a sikeres technikai elemzéshez. Mindegyikhez csatoltunk képet, hogy még könnyebb legyen értelmezni.

A legismertebb tőzsdei alakzatok:

Fej és vállak

Ezt a trendfordító alakzatok csoportjában soroljuk, amely az emelkedő trend után fordítja csökkenőre a mozgást, és nagy valószínűséggel bejön, ha megvárjuk, hogy teljesen kirajzolódjon. Három egymás melletti csúcsból épül fel, melyek közül a középső van a legmagasabban, és a két szélső közel egy szinten található. Ha a két szélső csúcsot (vállakat) összekötjük, akkor egy támasz szintet kapunk. Ezt a vonalat kell figyelnünk, amikor az árfolyam a harmadik csúcs után áttöri lefelé, aztán felfelé visszateszteli. Ez az alakzat fordítva is ugyanúgy előfordul, a csökkenő trend végén, a trendfordulónál. Ilyenkor a vállak vonala ellenállás szint, ezt kell figyelni a kitörésnél, aztán a visszatesztelésnél.

tőzsdei alakzatok

Dupla csúcs

A dupla csúcs egy könnyen felismerhető és gyakori tőzsdei alakzatok csoportjába tartozik, amely nagyon jó százalékkal jelzi előre a mozgást. Ezen tulajdonságai miatt a dupla aljjal együtt az egyik legkedveltebb a tőzsdei alakzatok között a technikai elemzők körében. Egy hosszabb emelkedő trend végén alakul ki, amikor az árfolyam kétszer is teszteli ugyanazt az ellenállást anélkül, hogy áttörné. A két tesztelés után lefordul az ellenállásról, és kezdetét veszi egy csökkenő trend. A dupla csúcs és dupla alj tökéletes akár közép, vagy hosszú távú trendek beazonosítására is.

tőzsdei alakzatok

Dupla alj

Teljesen ugyanaz, mint a dupla csúcs, csak megfordítva. Az árfolyam a csökkenő trend végén kétszer is teszteli ugyanazt a támasz szintet, mielőtt felpattan róla, és elindul felfelé.

A hatékonyabb tőzsdei alakzatok:

Háromszög

A háromszög az egyik legnépszerűbb a tőzsdei alakzatok közül, mivel gyakran előfordul minden termék grafikonján, és nagyon egyszerű az azonosítása. A háromszög tőzsdei alakzatok három fő csoportba sorolhatóak:

  • Szimmetrikus háromszög: Az árfolyam egy csökkenő ellenállás (háromszög felső vonala), és egy emelkedő támasz szint (háromszög alsó vonala) között pattogva halad a háromszög csúcsa felé, míg valamelyik irányba ki nem tör belőle. Mindkét irányba egyforma esély van a kitörésre.
  • Emelkedő háromszög: Az alsó támasz vonal folyamatosan emelkedő, a felső ellenállás vonal viszont vízszintesen halad a háromszög csúcsa felé. Valószínűbb a kitörés felfelé.
  • Csökkenő háromszög: Az alsó vonal vízszintes, a felső vonal pedig folyamatosan csökken. Valószínűbb a kitörés lefelé.

Zászló

A zászló alakzat főleg rövid távú trendek folytatódását mutatja. Maga az alakzat nem más, mint egy erőteljes árfolyammozgás utáni konszolidáció, amelyből az árfolyam általában a trend irányába tör ki, miután a zászló szűk csatornájában pattogott egy ideig. A zászló csatornájára jellemző, hogy a támasz és az ellenállás közel, vagy teljesen párhuzamos egymással, és a trenddel (a zászló rúdjával) ellentétes irányba mutatnak.

tőzsdei alakzatok

Kevésbé ismert alakzatok:

Ék

Az ék alakzat hasonlít a szimmetrikus háromszögre, de enyhén emelkedő, vagy csökkenő. Mindkét irányba kitörhet belőle az árfolyam, viszont nagyobb valószínűséggel trend fordító, mint trend folytató. A felfelé mutató ék általában az emelkedő trendet fordítja csökkenőre (medve alakzat), a lefelé mutató ék pedig a csökkenő trendet emelkedőre (bika alakzat).

Tripla csúcs

Trendfordító tőzsdei alakzatok közé tartozik, amely hasonlóan működik, mint a dupla csúcs, vagy a fej és vállak, de azokhoz képest kevésbé ismert. Az árfolyam az emelkedő trend végén háromszor is teszteli az ellenállás szintet, de áttörni nem tudja, végül elindul lefelé. Nem túl gyakori, de nagyon erőteljes alakzat.

Tripla alj

Ugyanaz, mint a tripla csúcs alakzat, csak megfordítva. A tőzsdei alakzatok közül ez is egyszerűen felismerhető.

Füles csésze

Ez egy bika trend folytató alakzat, és az előzőekhez képest viszonylag ritkább. Ha az emelkedő trend kicsit szünetel, és kirajzolódik ez az alakzat, akkor a trend újra erőre kaphat. Természetesen itt is meg kell várni, mint a tőzsdei alakzatok esetében általában, amíg az teljesen kirajzolódik. A grafikon „csésze” része inkább egy U betűhöz hasonlít, mindkét oldalon egyforma csúcsokkal, és a baloldali csökkenés ívéhez hasonló emelkedéssel a jobb oldalon. A jobb oldalon található „fül” hasonlít egy zászló alakzatra is, amely az emelkedés közben alakul ki, és ebből felfelé kitörve az árfolyam folytatja az emelkedő trendet, új csúcsokat elérve.