Tőzsde hírek értelmezése

Először is minden tőzsdei kereskedőnek nyomon kell követnie a nagyvilági eseményeket, ugyanis a tőzsde hírek sok esetben óriási profit lehetőségét hordozzák magukban. Megfigyelhető, hogy mindig zajlanak olyan események, amelyek negatív vagy adott esetben pozitív hatással tudnak lenni a kereskedői hangulatra. Vegyük csak alapul a Brexit szappanoperáját, vagy az egyre kiéleződő kereskedelmi háborút. Amikor a sajtó előveszi a témát, vagy tényleg történik valami a témában, akkor megnő a volatilitás.

Fontos kiemelni, hogy ilyen esetekben a kockázat is megnő, ugyanis nagyon érzékennyé válik a piac a tőzsde hírekre. Természetesen logikusan belegondolva sok esetben meg lehet mondani, hogy milyen hatással van vagy lehet az árfolyamokra, viszont sokszor már csak a korrekció jut egy átlagos trédernek, vagy az sem.

Gazdasági naptár

Ez az előbb hozott példáktól független témakör, viszont figyelni kel rá. Kifejezetten akkor, ha valaki rövid távra spekulál. A gazdasági naptár a tőzsde hírek azon csoportját adja, amely előre meghatározott időpontokban, bizonyos mutatókat tesz közzé. Ebben szerepelnek munkanélküliségi, inflációs, GDP stb. adatok a világ összes országából. Természetesen a lényegesekre kell csak odafigyelni. Például egy Magyar kamatvágás nem fogja befolyásolni az amerikai tőzsde részvényeit.

Több tőzsde oldalon és brókernél is megtalálod ezt a naptárat. Egyszerűen erősség szempontjából rangsorolva vannak az adatok. Van egy várt adat és ahhoz képest közzétesznek egy számot, ami vagy jobb, vagy rosszabb, mint a várt. Ennek az adatnak a megítélése fogja eldönteni a hirtelen elmozdulás irányát. Igen, ugyanis ezeknél általában hirtelen és rövid ideig tartó elmozdulás történik.

tőzsde hírek

Forrás: Investing.com

Jelentési szezon

A tőzsde hírek egy fontos része még a nagyvállalati jelentési szezon. Ilyenkor a nagyobb és tőzsdén jegyzett cégek közzéteszik az elmúlt negyedéves számaikat. Ez egy hosszú riport, amiből kiderül, hogy az adott vállalat hogyan teljesített az elvárásokhoz képest. Természetesen ebben az időszakban a részvényekre vagy a részvény CFD-re érdemes odafigyelni. Itt is rövid idő alatt nagyobb elmozdulás alakul ki, esetenként a jelentés hatására elindul egy csökkenő vagy emelkedő trend.

Ezeket a jelentéseket általában vagy piac nyitás előtt vagy zárás után teszik közzé és a következő nyitás után lesz érezhető az elmozdulás az árfolyamban. A naptárat legegyszerűbben az earnings calendar kulcsszó beírásával lehet elérni, igaz, angol nyelven.

Ez például a Coca Cola 2019. februári jelentése, aminek hatására 10%-t zuhant az árfolyam 1-2 nap alatt.

tőzsde hírek

Tőzsde hírek a nagyvilágból

Nézzük meg az első bekezdésben említett 2 eseménnyel kapcsolatos hírek milyen hatással tudnak lenni az elért nyereségre. Mind a 2 folyamat fontos, ezért is vannak a hatásukra nagy elmozdulások.

Brexit

Ez a szappanopera már 2017. márciusa óta tart, ugyanis Theresa May ekkor jelentette be a kilépési szándékot. Jelenleg ott tartunk, hogy senki sem tudja lesz-e Brexit vagy nem, viszont tőzsde hírek bőven vannak a hatására. Egy biztos, hogy az új brit miniszterelnök kilépés párti, de nem akarja újra tárgyalni a Brexit-et  Az egyik legnagyobb félelem a megállapodás nélküli kilépés, de emellett 2019. május végén lemondott az egész folyamat elindítója, szóval nagy a bizonytalanság. Azt mindig fontos tudni, hogy a bizonytalan helyzetek leginkább gyengülést eredményeznek. Nézzük mi történt május óta a GBP árfolyamával:

tőzsde hírek

A GBPJPY grafikonján látható, hogy körülbelül 3 hónap alatt 1700 pip az esés. Ilyen helyzetekre szoktam azt mondani, hogy ne a végét keresd az esésnek. Ezt a legtöbb kezdő hibaként elköveti. Vedd ki a saját szeleted a tortából. Az egy sokkal jobb stratégia.

Kereskedelmi háború

Itt a világ 2 legnagyobb gazdasága vívja a saját csatáját, amiért a tőzsde hírek, vagy a tőzsdét befolyásoló hírek között kiemelt figyelmet kap. Ez már egy sokkal modernebb felfogása a háborúnak. Donald Trump újabb kínai termékekre rendelt el pótvámot, aminek hatására Kína leállította az amerikai agrártermékek importját. Egy lövés innen és onnan is.

A Nasdaq 100 reagált is az eseményekre. 4 nap alatt majdnem 10% eséssel:

tőzsde hírek

Tőzsde hírek nyomon követése

Összességben 2 dolog miatt érdemes tőzsde hírek miatt felkeresni releváns oldalakat:
1) Elkerüld a fölösleges veszteséget egy rosszul irányzott nyitással.
2) Kihasználd a belőlük adódó lehetőségeket.