Támasz ellenállás

A támasz ellenállás szintek és a trendek helyes meghatározása már egy nagy lépés a siker felé. Első ránézésre nagyon egyszerűnek tűnik ezeknek a szinteknek vagy adott esetben csatornának a meghatározása, viszont ha tényleg ennyire könnyű lenne, akkor mindenki tőzsde milliomos lenne.
Általában apróságokon múlik, hogy jó vagy rossz a beszállási pont. Ugyan ez érvényes a kiszállási értékekre is. A támasz ellenállási szinteknek az a nagy előnye, hogy segítséget nyújt a beszállási és a kiszállási szintek meghatározásában is.

Jól lehet kombinálni különböző indikátorokkal, mint például RSI , Stochastic vagy a Mozgóátlag.

Mire használhatod a támasz ellenállási szinteket?

 1. Meg tudod határozni a konkrét beszállási értéket. Nem lehet azt mondani egy támasz ellenállás meghatározásánál, hogy konkrét szabály van arra, hova rajzold a vonalat. Több összetevőt is meg kell vizsgálni pl. kanóc, árfolyamszint, előző csúcsok stb. Az is lehet, hogy konkrét értékeben nem fogsz tudni gondolkozni, hanem inkább sávban.
 2. Meg tudod határozni a konkrét kiszállási értéket. A kiszállási érték szintén lehet egy erős technikai szint. Ha alkalmas erre a grafikon és a szint nincs irreálisan távol a beszállási értéktől. Ilyenkor take profitot helyezhetünk el a meghatározott árfolyam szinthez.
  Az alábbi kép jól illusztrálja a leírtakat. A nyíl mutatja a beszállási pontot, a megvastagított vonalak pedig a lehetséges take profit szinteket.
  támasz ellenállás
 3. Kiváló segítség a Stop loss szint meghatározásában is. A támasz ellenállás pontoknál meg kell vizsgálni a kanóc hosszát és a stop szintet kicsivel fölé elhelyezni. Ha áttöri a szintet, akkor minimális veszteséggel le fog zárulni a kereskedés.
  támasz ellenállás
 4. Érdemes olyan brókernél kereskedni, ahol árfolyam figyelmeztetéseket tudsz beállítani. A meghatározott támasz ellenállási szinteknél jelez. Ez nagyobb időtávok erős szintjeinél kiemelten fontos, mert lemaradhatsz a lehetőségről.

Milyen hibák vannak a támasz ellenállás használatánál?

Több hiányosság lehet, ami döntően befolyásolhatja a kereskedést. A tankönyvi leírás mindig csak egy csekély százalékát mutatja a sikeres használatnak. A legtöbb esetben a támasz ellenállás szintek gyakorlati alkalmazása teljesen eltérő képet mutat, ezért is fontos a gyakorlati tudás.

 1. Nem teszel különbséget a támasz ellenállás szintek erősségei között. Természetesen meg kell vizsgálni, hogy az adott szint mekkora emelkedést vagy csökkenést állított meg a múltban. Nem mindegy, hogy egy gipszkarton falat kezdesz el kalapáccsal bontani, vagy egy beton falat.
 2. Nagyobb időtávoknál fontos a minél pontosabb támasz ellenállás érték meghatározása, ugyanis ez sok pipet jelenthet számodra.
 3. Hamarabb szállsz be, ami alapvetően nem lenne gond, de megijedsz, hogy tovább húzzák. Itt a pszichológia felborul.
 4. Lemaradsz a beszállóról, mert a tökéletes nyitásra törekszel.

Ezeken kívül is sok apró tanács van még, amik főleg a gyakorlati alkalmazás és a közös grafikon elemzéseknél jönnek elő. A gyakorlati tudás nagyon fontos ezeknél a technikai szinteknél is!