Stochastic indikátor

A Stochastic oszcillátor szintén egy momentum indikátor, ami az RSI-hez hasonlóan a túlvett és túladott tartományokat jelzi nekünk. A Stochastic úgy működik, hogy az eszköz záró árát hasonlítja össze az adott időintervallumban történő teljes elmozdulással. Általánosságban elmondható, hogy viszonylag érzékeny a piaci mozgásokra, ezáltal gyakrabban ad jelzést, mint pl. az RSI, és ezáltal a fals jelzések száma is nagyobb. A nagyobb érzékenység, és a gyakoribb jelzések miatt viszont ideális rövid távú kereskedésre is, például napon belüli skalpolásra. Természetesen az alap beállítástól el lehet térni, így csökkentve, vagy akár növelve az indikátor érzékenységét. (gyakori beállítások a 14,3,3 a 14,1,3 vagy az 5,5,3 vagy amit én kedvelek 5,3,3)

Stochastic használata

A Stochastic egy 0 és 100 közötti skálán ingadozik, ahol a 20 és a 80 a két érték, ahol a jelzéseket kapjuk. A 80 feletti érték jelenti a túlvett tartományt, a 20 alatti pedig a túladottat. Az RSI-hez hasonlóan a Stochastic indikátornak is többféle értelmezése ismert, nézzük a legnépszerűbbeket:

  • Vételi jelzés, ha mindkét vonal visszatér a túladott, 20 alatti sávból. Eladási jelzés, ha mindkét vonal visszatér a túlvett, 80 feletti sávból.
  • Vételi jelzés, ha a gyorsabb vonal felfelé keresztezi a lassabbat a túladott sávban. Eladási jelzés, ha a gyorsabb vonal lefelé keresztezi a lassabbat a túlvett sávban. Mivel ezek a metszéspontok viszonylag gyakoriak, ezért ebben az esetben több a fals jelzés. Ezért a keresztezés után meg lehet várni, hogy a két vonal visszatérjen a normál tartományba.
  • A Stochastic gyorsan adja a jelzéseket, ezért más indikátorokkal érdemes használni (Mondjuk ez igaz mindegyik indikátorra)
  • Használata az oldalazó grafikonokon a legjobb
  • Nem feltétlenül kell elérnie a szélsőséges tartományt ahhoz, hogy jelzést adjon

Ha nyitott long pozíciónk van, akkor a Stochastic jelzést adhat arra is, hogy még tartsuk a pozíciót, amíg a két vonal a túlvett tartományban marad. Ugyanez igaz lehet fordítva is Ebből az is következik, hogy ha a túlvett vagy túladott tartományban marad, és nem vagyunk kereskedésben, viszont a fordulatra spekulálunk, akkor várjunk ki, vagy hagyni kell és keresni a következő lehetőséget.

stochastic