RSI indikátor

Az RSI indikátor egy rendkívül népszerű kereskedési segítség. Az egyszerűségében rejlik a sikere. Legtöbben az alapbeállítással használják.
Azért is emelem ki a népszerűséget, mert ezáltal a jelzései is hatékonyabban meg tudnak valósulni, ugyanis egy időben sok ember cselekszik ugyan azon logika szerint.

Kombinálni jól lehet támasz és ellenállás szintekkel, Stochastic indikátorral, de akár egy Heikin ashi fordító jelzése mellé is jó megerősítést tud adni.

RSI indikátor használata

Először is főleg az oldalazó grafikonoknál ellenállás és támasz szintek megerősítése tud lenni, viszont megerősíthet akár egy kialakult trendet is. A 14-es alapbeállítással gyakorlatilag minden idősíkon lehet alkalmazni.

Több különböző megközelítése létezik az indikátornak, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy belátása szerint döntse el melyik a szimpatikus.

  1. Az RSI indikátor 2 legtöbbek által ismert értéke a 30-as és a 70-es szintek. 70 fölött az adott eszköz ára erősen túlvett, 30 alatt pedig erősen túladott. Gyakorlatilag megmutatja, amikor a kereslet és a kínálat felborul a piacon és ilyenkor általában jön egy korrekció. Különböző kereskedési mentalitás különbözően használhatja ezeket a szinteket:
    1. Konzervatívabb megközelítés akkor nyit kereskedést, amikor az indikátor vonala visszatér a 30 és a 70-es szint közé a kilépés után.
    2. Spekulatív kereskedő akkor száll be, amikor kilép és nem várja meg a visszatérést a normál tartományba. (ezt fontos kellő körültekintéssel alkalmazni)
  2. Egy viszonylag nyugodt piacon jellemző, hogy az RSI indikátor vonala nem lép ki a normál tartományból. Ilyenkor érdemes elővenni a tudást a támasz és ellenállási pontok ismeretéről. Ahogy a képen is látható, az RSI indikátor vonalát fel lehet úgy fogni mint egy grafikont, amelynek vannak népszerűbb forduló értékei (támaszai és ellenállásai). Ebben az esetben akkor indokolt a kereskedés nyitása, amikor az indikátor vonal grafikonja eléri ezt a népszerű forduló pontot.RSI indikátor
  3. A harmadik népszerű használat az 50-es érték. Trend megerősítő jelzésének szokták használni. Azt kell figyelni, hogy amikor az 50-es szinten átlép és elindul az adott irányba (vagy felfelé vagy lefelé), akkor ad jelzést a beszállásra megcélozva az adott kereskedési irány folytatódását.RSI indikátor

RSI indikátor hátránya

Gyakori kereskedő hiba szokott lenni, hogy egy erős trendnek meg akarja jósolni a végét. Ha kialakul egy erőteljes piaci nyomás valamelyik irányba és megpróbálunk ellene menni, akkor súlyos veszteségeket lehet realizálni a csökönyös elképzelés miatt. Ezekben az esetekben az indikátorok is sok fals jelzést adnak, mint ahogyan az RSI indikátor is. Fontos, hogy ne használd akkor amikor fent ragad vagy lent ragad valamelyik szélsőséges tartományban. Ha már kereskedésben vagy, jobb realizálni a veszteséget, mint reménykedni a szebb jövőben!

 

Ajánlott cikkek: