Money management

Mennyire fontos a money management?

Ültess le két teljesen kezdőt egy monitor elé, add oda nekik a leghatékonyabb, legjobb találati aránnyal rendelkező stratégiádat, és az egyiknek mondd meg, hogy nyisson mindig a másikkal ellentétes irányba. Jó esély van rá, hogy mindkettő pénzt fog veszíteni. Aztán ültess le két profit, ugyanúgy mondd meg nekik, hogy nyissanak mindig egymással ellentétes irányba. Van rá esély, hogy annak ellenére, hogy mindig ellentétes irányba nyitnak, mindkettő pénzt keres. Vajon mi lehet ennek az oka? Mi lehet az alapvető különbség a sokat próbált profik, és az amatőrök között? A válasz a money management is lehet.

Hasonlóan a diétához, vagy az testedzéshez, a money management is egy olyan téma, amiről a legtöbben beszélnek, de kevesen gyakorolják a való életben kitartóan és következetesen. Az ok egyszerű: az edzéshez, és a szigorú diétához hasonlóan a money management is egy kellemetlen dolognak tűnik, amihez sok embernek nincs elég önfegyelme. A megfelelő money management stratégia arra ösztönzi a kereskedőt, hogy folyamatosan ellenőrizze a pozícióit, és lezárjon veszteséges ügyleteket. Ehhez általában nincs kedve az embereknek.

Szimpla matematika: már 50 % veszteség után meg kell dupláznunk a számlánkat, ha az eredeti egyenleget vissza akarjuk állítani. Erre talán csak a kereskedők kis százaléka képes. Egy 75 %-os visszaesés (drawdown) után már négyszereznünk kell a számlát az eredeti összeg eléréséhez.

money menedzsment

A nagy különbség

Szinte mindenki tisztában van a money management fontosságával, mégis a legtöbben figyelmen kívül hagyják. Sok sikersztorit hallottam már pillanatok alatt rémálommá változni, hogy egy csúnyán félresiklott pozíció miatt jött egy nagy mínusz, ami elvitte 1-2, akár 5 év nyereségét. Az elúszott mínuszok tipikusan abból következnek, hogy gyenge a money management és a kockázat kezelés, nincsenek kőkemény stop loss szintek, a piac pedig nem mindig arra megy, amerre mi szeretnénk.

Sok trader úgy kezdi a kereskedési karrierjét, hogy tudatosan, vagy tudat alatt a nagy dobásról álmodoznak. Arról az egy nagy ügyletről, amin megcsinálnak sok tíz vagy százmilliót, aztán visszavonulnak, és gondtalanul élnek az életük hátralevő részében. Ezt nevezik lottónak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbben nem azt az egy nagy nyereséget tapasztalják meg, hanem egy nagy veszteséget. Ez elviszi az addigi profitot, és a számla nagy részét, vagy egészét. Éppen ezért a kereskedés legfontosabb része, hogy megfelelően menedzseljük a tőkét. Ez azt jelenti, hogy mindig egy bevált rendszerünk alapján határozzuk meg az adott nyitások összegét, és a megfelelően elhelyezett stop loss (és take profit) szinteket muszáj betartani.

Money management stílusok

Alapvetően 2 stílust különböztetek meg:
1) Konzervatív Money Menedzsment, ahol a számla kis százalékát használva gyűjtögeti a Pipeket.
2) A spekulatívabb, ahol nagyobb százalékot kockáztat és a “tutibb” beszállókat keresi.

Aminek nincs értelme:
Nagy százalékával a tőkének ész nélkül nyitogatni.
Allin, mert annyira tuti.
Túl kis kockázatot vállalni, mert akkor lehet nem fogja megérni beletenni az időt.

Véleményem szerint a Money mendzsmentben nem lehet egy előre meghatározott sémát felállítani, ami mindenkire egyaránt érvényes kell, hogy legyen. Mindenkinek arra kell törekedni, hogy megtalálja a saját kockázatvállalási küszöbét és arra tekinteni egy kiindulási pontnak.

Money management stratégia kiválasztása

Hogy ki melyik stratégiát választja, nagyban függ az illető személyiségétől, fájdalomküszöbétől, kereskedési céljaitól stb. Fontos megjegyezni, hogy mindkét megközelítés sikeres lehet hosszú távon, ha az ember fegyelmezetten és következetesen alkalmazza amit tud. Természetesen bármilyen stratégiát és stílust választunk. számítani kell drawdown-okra, tehát a számla jelentősebb csökkenésére egy rossz sorozatnak köszönhetően. Ez nem feltétlenül azért van, mert rosszul, vagy fegyelmezetlenül kereskedsz, vagy rossz a stratégiád. Kereskedhetsz a tökéletes stratégiával, és olyan fegyelmezetten, mint egy gép, akkor is jönnek néha drawdown-ok. Természetesen tökéletes stratégia nincs. A piac időről időre változik, másképp mozog, más a volatilitás, ezért nem kedvezhet folyamatosan a stílusunknak és a stratégiánknak. A lényeg, hogy számíts ezekre a visszaesésekre, fogadd el, és a pozitív periódusok alatt termelj több nyereséget, mint amit a drawdown elvisz. Nem mellékesen, időben fel kell ismerni, ha változott a piac és nem kedvez a stratégiádnak.

Az első lépés, hogy megértsük a money management lényegét és fontosságát. Utána jöhet egy konkrét, minden részletre kiterjedő, stratégia vagy akár fordítva, viszont nem kihagyva a Money menedzsment jelentőségét.