Mi a pénzügyi tudatosság?

Jelentkezés

A Pénzügyi tudatosság témaköre mindenkit érint. Az a tendencia látható, hogy egyre fontosabb lesz az, hogy tudatosabbak legyünk a pénzügyeinkben. Én úgy látom, hogy a fogyasztói társadalom mindenkit az azonnali vásárlás irányába nevel és a megtakarítások fontossága a háttérbe szorul.
A koronavírus járvány és az ebből adódó gazdasági nehézségek ismét megmutatják, hogy érdemes máshogy gondolkozni, mint eddig. Bármikor érkezhet valami váratlan.

Önkritikus leszek, ugyanis sosem tartoztam a pénzügyi tudatosság legsikeresebb művelői közé. Természetesen rendkívül sokat fejlődtem ilyen téren is az elmúlt években, viszont a fiatal korom és a 20-as éveim eleje inkább az “éljünk a Mának” életérzésről szólt.
Ahogy fejlődik az ember, a tudatos gondolkozás is próbál előretörni. Van, hogy sikerül, van, hogy nem.

Pénzügyi tudatosság gyakorlatban

A napokban történt meg velem egy igazán figyelemre méltó esemény. Megkeresett egy 20 éves srác, aki Erdélyből költözött Magyarországra év elején. Keményen dolgozik, 2 munkahelye van. Az volt a kérdése, hogy havonta megmarad neki 30.000-50.000 forint, ha takarékoskodik, mit tudna vele csinálni? 20 évesen.. Gratuláltam neki, amiért ilyen fiatalon abba az 5%-ba tartozik, aki a pénzügyi tudatosságot nem csak hírből ismeri.

Úgy látom, hogy az elkövetkező hónapokban és években egyre nagyobb szerepet kell kapnia a megtakarításoknak. Lehet egy szabad felhasználás, nyugdíj cél vagy a gyermek cél. Jelenleg ezt a 3 irányt érzem a legerősebbnek.
A Pénzügyi tudatosság és a megtakarítás kéz a kézben jár. Nevezzük a megtakarítást inkább tőkeépítésnek. Szerintem ez egy ráillő fogalom. Ha az ember magába néz, akkor tud mondani egy olyan összeget, amelyet félre tud tenni havi szinten.

Már nem azt a világot éljük, amikor a párna alatt megéri gyűjtögetni. A pénz napról napra kevesebbet ér, aminek hatására muszáj olyan lehetőségekben gondolkozni, ahol nagyobb a hozam lehetősége, mint amennyit a pénz vásárlóértéke romlik az adott időszakban. Léteznek ilyen konstrukciók MNB által szabályozott keretek között. Egy kötetlen beszélgetés keretében 15 percben szívesen átbeszélem Veled is, hogy milyen irányba érdemes elindulni abban az esetben, ha gondolkozol Tőkeépítésben.


Az jelentkezés sikeresen elküldve

Sajnos valami hiba történt, próbálja meg újra

Feldolgozás alatt...