Kereskedő másolás

Sokan kérdeztek tőlem sok dologról. Ebből most egy nagyobb témát fogok kifejteni. Jelenleg 2 olyan platform van, ahol tőzsdei kereskedőket lehet másolni. Az egyik a NAGA, amely magyar nyelvű is, a másik pedig az eToro.
Néhány olyan tanácsot akarok megosztani veletek, amivel a másolás hatékonyságát tudod növelni. Ne gondolja azt senki, hogy ez egy egyszerű pénzkereseti lehetőség lesz, ugyanis pénzt egyszerűen nem fogsz keresni.

Kereskedők statisztikái

Természetesen a legegyszerűbb mérőszám az, hogy milyen profitot ér el a trader és milyen találati aránnyal rendelkezik. Ezeken kívül is több fontos információ meg van adva, amelyeket természetesen muszáj jól olvasni. Itt a lényeg az, hogy gondolkozz logikusan.

kereskedés

Diverzifikáció

Mindenképpen egy nagyon fontos szempont a kockázatok megosztása. Nem kell egy kereskedőre rátenni mindenedet csak azért, mert jelenleg neki fut a legjobban a szekér. Még akkor sem javasolt, ha ismered az illetőt és megbízol benne. Sajnos vannak olyan időszakok, amikor nem csak rajtad múlik, hogy pénzt keresel vagy veszítesz. Ha egy rossz időszakot kapsz el és egyből rossz tapasztalattal indítasz, akkor az meg tudja pecsételni a sorsod. Minden sikeres kereskedő életében is vannak rossz időszakok.
Tehát, ami nagyon fontos, hogy meg kell osztani a kockázatokat több kereskedő között.

Pénz kezelése

Általában kétféle lehetőség van egy kereskedő másolására:
1) Arányosan másolod a kötéseit: Ez azt jelenti, hogy meg tudod adni, hogy az általa megnyitott kereskedések nálad a megnyitott pozíció méret hány százalékával másolódjanak. Például az adott kereskedő 1000 eurót használ a saját tőkéjéből az adott kereskedésre és te beállítottad, hogy 10% legyen az arány, akkor neked csak 100 eurót fog felhasználni a kötésre.
Ez azért veszélyes, mert sosem tudod megfelelően előre meghatározni a számlád kihasználtságát. Ez a verzió olyan számlával a leghatékonyabb, ahol jóval nagyobb a tőke azokhoz képest, akiket másolsz.

kereskedés

2) Előre meghatározott kötés méretet adsz meg. Ez a megoldás kevesebb kockázatot hordoz magában, mint az arányos másolás. Ennél az a lényeg, hogy függetlenül a másolt kereskedő kötés méretétől, mindenképpen az előre meghatározott egységgel fog nálad másolódni. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy sok esetben nem tudod a másolt kereskedő stratégiáját teljesen lekövetni, ugyanis sokszor előfordul, hogy módosítja a nyitás nagyságát . Ha az ő stratégiája például arra épül, hogy növeli a nyitásainak a méretét, azt is megfigyelheted, hogy ő pénzt keres, te pedig nem..

Merj belenyúlni

Másolásnál elengedhetetlen, hogy legyen fogalmad arról ami történik. Legalább alapszinten legyél képben. Tanuld meg az alapokat, mert előfordul, hogy be kell avatkoznod. A legtöbb kereskedőnek az a legnagyobb hibája, hogy nem tudják elengedni a mínuszt. Ez érvényes rád is és arra a kereskedőre is, akit másolsz. Tehát ha úszik egy pozíciód, akkor ne csak nézd tétlenül!