Demo számla

Hasznos-e a demo számla?

Természetesen jó, ha egy bróker lehetőséget biztosít a demo kereskedésre, ezáltal meghagyva a választást az ügyfélnek, hogy szeretne-e gyakorolni az éles kereskedés előtt, vagy sem. Ha körülnézünk a piacon, a demo számla a legtöbb szabályozott és szabályozatlan platformon igényelhető. Bizonyos esetekben tényleg hasznos lehet egy kicsit demozni, mielőtt belevágunk élesben, de a nyilvánvaló előnyök mellett tisztában kell lennünk a hátrányokkal és a veszélyekkel is. Ezt a cikket azért írtam, hogy egy átfogó képet adjak a demo számla előnyeiről és hátrányairól, mert a szabályozott környezetben tevékenykedő brókercégek felkínálják ezt a lehetőséget.

A demo számla előnyei

Az emberek általában több okból dönthetnek demo használata mellett. Ezek mindegyike logikus és érthető, de mindig tudni kell a határokat. Bármiért is kezdünk bele a demozásba, egy idő után át kell váltani az éles számlára, különben semmi értelme nem volt az egésznek. A demo számla legfőbb előnyei a következők:

  • Ha ismeretlen a kereskedési forma (pl. a CFD), vagy a platform, akkor a demo számla segítségével kockázat és stressz nélkül be tudjuk gyakorolni, és ezzel sok esetben jelentős tőkét mentünk meg. Ez talán a legnagyobb előnye, mivel minden újdonság szokatlan és nehéz, amíg bele nem rázódik az ember. Természetesen néhány nap elég kell hogy legyen egy platform, vagy termék teljes megismeréséhez.
  • Ha láttunk, vagy olvastunk egy számunkra új stratégiáról, és ki szeretnénk próbálni, akkor szintén indokolt lehet maximum pár nap demozás. Elengedhetetlen viszont, hogy a demo verzió 100%-ban megegyezzen az éles számlával, akár az árfolyammozgásokat, akár a beállítási lehetőségeket nézzük.
  • Van, aki a játék élménye miatt használ demo számlát, akár éveken keresztül. Így valóban veszteség nélkül lehet játszadozni, ha valaki ezt szereti, de én ezzel nem tudok azonosulni

demo számla

A demo számla hátrányai

Ez az a rész, amivel a legtöbben nincsenek tisztában, ezért fontosnak tartotom. Sajnos a demo számla nem csak előnyökkel jár, nézzük mik a hátrányok:

  • Ha demon kereskedünk, az érzelmek nem játszanak szerepet, vagy csak alig. Ezáltal pont a kereskedés legnehezebb részére nem készít fel minket. Ugyanis nem a megfelelő stratégia a legnehezebb, hanem az önuralom, önfegyelem, türelem, higgadtság. Inkább kis összeggel, alacsony kockázattal érdemes kereskedni, mintsem hónapokon keresztül demozni.
  • Rossz szokások alakulhatnak ki. Mivel nincs tétje, az ember nincs úgy rákényszerítve, hogy megpróbáljon mindig jó döntéseket hozni. Magyarul, ha tét nélkül csináljuk, hajlamosak vagyunk elkönnyelműsködni. Ha magunkban eldöntjük, hogy márpedig én ezt éles pénznek fogom tekinteni, akkor sem fog menni.
A demózás veszélye

Sajnos veszélyt is rejt magában, mivel sok bróker (általában a nem szabályozottan működőek), visszaél az emberek hiszékenységével. Ez azt jelenti, hogy a demo számlát irreálisan könnyűvé teszik, hogy mindenki nagy pluszt csináljon rajta, és nagyobb legyen az emberek befizetési hajlandósága. Az ember fellelkesedik a hozam láttán, és magában már elkezd számolgatni, hogy mi lett volna, ha mindezt valós pénzzel csinálja a demo számla helyett. Szerencsére az elmúlt években a felügyeletek nagyon szigorú lépéseket tettek annak érdekében, hogy a piacról eltűnjenek a nem oda illő elemek. Természetesen 100%-ban nem sikerülhet a tisztítás, ezért szabályozott brókert válassz mindig.