Bollinger szalag

John Bollinger indikátorával, a Bollinger szalaggal hasonlíthatjuk össze az árfolyamok volatilitását. Ez az indikátor nagyon gyorsan reagál az árak mozgására, így rögtön megmutatja, hogy az adott árfolyam milyen ingadozást mutat. A nagyobb árfolyam ingadozásoknál, tehát a magas volatilitás hatására a Bollinger szalag kitágul.

Mit mutat meg a Bollinger szalag?

Ez egy három vonalból álló indikátor, melyek az árfolyammozgás nagy részét körülhatárolják. A három vonal a következő:

  1. Közép szalag: Egy egyszerű mozgóátlag.
  2. Felső szalag: A mozgóátlag plusz az adott termék szórásának a kétszerese.
  3. Alsó szalag: A mozgóátlag mínusz az adott termék szórásának a kétszerese.

A szórás az áringadozás mértékét mutatja meg, ez egy statisztikai kifejezés, amely számításánál az adatok átlagtól való eltérésével számolunk a Bollinger szalag esetében.

Ez az indikátor megkísérli definiálni a magas és alacsony árak fogalmát. Emiatt magától értetődően a felső vonal elérésekor magas, az alsó vonal elérésénél pedig relatív alacsony árat érthetünk. Valamely vonal elérésénél, vagy a szalagból való kilépésnél nem értelmezhetünk egyértelmű vásárlása vagy eladási szignált. A trendfordulók felismeréséhez más indikátorokkal való kombinációt érdemes alkalmaznunk. A leghatékonyabb módszer, ha momentum vagy forgalommal is kalkuláló indikátorokkal alkalmazzuk. A Bollinger szalag egyszerre trendkövető és volatilitást mérő indikátor, mivel a középső vonal egy trendkövető mozgóátlag, a két szélső vonal távolsága pedig a volatilitás mértékét mutatja.

Gyakorlati használata

Ha az árfolyam eléri az alsó vagy felső vonalat

Az indikátornál az alsó és a felső vonal egy árcsatornát hoz létre, tehát a Bollinger szalag egy árcsatorna típusú indikátorként is értelmezhető, annak is egy speciális válfaja, amely maga alakítja ki a csatorna szélességét. Ha az árfolyam eléri a felső vonalat, akkor előbb-utóbb el fogja érni az alsót is, tehát mint az összes árcsatornában, a felső és alsó vonalak elérése egy fontos jelenség, habár, mint ezt már írtuk, ez nem ad egyértelmű vételi vagy eladási szignált a kereskedőnek.

A Bollinger szalagot mindig más indikátorokkal használjuk, hiszen egy elemzési eszköz sem tökéletes. Együttes kombinációk használatával azonban sokkal kevesebb eséllyel kapunk téves jelzéseket, és megbízhatóbbak lesznek az indikációk.

bollinger szalag

Ha az árfolyam áttöri az alsó vagy felső vonalat

Az alsó vagy felső vonalak áttörése, mint azt már konstatáltuk, nem jelent egyértelmű trendfordulót, és sok esetben csak a trend folytatását jelzi. A gyakorlatban, ha a gyertya fele a szalagon túl esik, akkor a közép tendencia alapján az árfolyam valószínűleg visszatér a szalagba, és középirányt vesz.

A szalag szűkülése

A Bollinger szalag szűkülése a volalitás csökkenésének eredménye, ami a szalag jelzései közül a legmegbízhatóbbak közé tartozik, és közelgő nagy intenzitású árfolyam elmozdulást mutat. Az elmozdulás irányára vonatkozólag azonban ettől az indikátortól nem kapunk jelzéseket. Ha már van egy megtörtént kitörésünk, akkor azzal megegyező irányú pozíciót érdemes felvennünk.

A Bollinger szalag trendkövetése

A szalagot trendkövetésre is használhatjuk. Ha az árfolyam az alsó vonaltól indul és áthalad a középsőn, akkor nagy valószínűséggel folytatódni fog a trend és el fogja érni a felső vonalat is. Csökkenő trend esetében ez ugyanígy működik.