Awesome indikátor

Az Awesome indikátor szintén Bill Williams nevéhez fűződik. Bár minden tőzsdei termék árfolyam elemzéséhez használják, kimondottan jól működik a részvények esetében. Ez az indikátor úgy határozza meg a piac lendületét, hogy az utolsó 5 gyertyát hasonlítja össze az utolsó 34 gyertyával, tehát a két mozgóátlag különbözetét veszi alapul. Önmagában nem nagyon használják vételi és eladási pozíciók nyitásához, viszont más indikátorokkal kombinálva rendkívül hatékonyan tud működni. Természetesen ez minden indikátorra igaz. Önmagukban nem elég pontosak ahhoz, hogy hosszú távon releváns és jó döntéseket tudj hozni velük, ezért szokás kombinálni őket.

Awesome indikátor egyszerűen

A legegyszerűbb használata szerint mindössze annyit kell figyelnünk, hogy az oszlop diagram mikor és melyik irányba keresztezi a 0 szintet. Ha felülről lefelé keresztezi, és pirosra vált, akkor csökkenés várható. Ha alulról felfelé keresztezi, és zöldre vált, akkor emelkedés várható. Megfigyelhetünk persze ennél bonyolultabb jelzéseket is, például az RSI-hez hasonlóan kereshetünk visszatérő alakzatokat az indikátoron. Az Awesome indikátor esetében, egy nagyon jó példa erre, amikor a mélypont után elindul felfelé az indikátor, de a 0 vonalát elérve újra csökkenni kezd, és kialakul egy újabb mélypont, ami viszont az előzőnél magasabban helyezkedik el. Ez általában egy jó beszállót jelez vételre. Ha az egészet megfordítjuk, akkor pedig eladásra adhat jelzést (két egymást követő csúcs a zöld tartományban, és a második alacsonyabban van).

Általában a trend kialakulását tudja jól megerősíteni. Kis mozgásoknál és szűk oldalazó grafikonon nem jó használni.

awesome indikátor

Természetesen az Awesome indikátor sem egy olyan eszköz, amivel megválthatod a világot tudás nélkül. Mindenképpen szükséges mellé, hogy más indikátorokkal és egyéb technikai  illetve grafikon alapú ismeretekkel tisztában legyél.